Pradžia

Nuo tvarios žemės ūkio gamybos iki sveikatai palankios mitybos0

Nuo tvarios žemės ūkio gamybos iki sveikatai palankios mitybos

Laikas: 2024 m. rugsėjo 25 d.               

8.30 val. Registracijos pradžia             

9 val. Renginio pradžia

Renginio trukmė: 4 – 4,5 val.

Vieta: Talent Garden Vilnius, Vilniaus g. 33, Vilnius

Kalba: anglų / lietuvių, planuojamas vertimas 

Registracija iki 2024 m. rugsėjo 24 d. https://forms.gle/L5oVPU5UaePFtDcC6

Konferencija / seminaras  ir diskusija (hibridinis renginys) rengiama, įgyvendinant ES Baltijos jūros regiono strategijos politikos sritį Bioekonomika ir siekiant paviešinti 2023 m. parengtas Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas.

Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos, kurias ketverius metus rengė keli šimtai mokslininkų ir ekspertų, yra puikus regioninio bendradarbiavimo pavyzdys. Rengimo procese dalyvavo tiek Šiaurės, tiek Baltijos šalių atstovai, įskaitant ir Lietuvos ekspertus. Šios rekomendacijos remiasi naujausiais tyrimais ir sudaro mokslinį pagrindą nacionalinėms mitybos gairėms ir maistinių medžiagų rekomendacijoms Šiaurės ir Baltijos šalyse. Šalys gali pritaikyti rekomendacijas pagal savo poreikius, bei remtis jomis priimant tolimesnius sprendimus. Rekomenduojama daugiausiai augalais paremta mityba, kurioje gausu daržovių, vaisių, uogų, ankštinių daržovių, bulvių ir neskaldytų grūdų, daug žuvies ir riešutų, taip pat rekomenduojama saikingai vartoti neriebius pieno produktus, riboti raudonos ir baltos mėsos, perdirbtos mėsos, alkoholio ir perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra daug pridėtinių riebalų, druskos ir cukraus, vartojimą.

Ypač svarbu, kad Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos apima ir aplinkos tvarumo aspektą, t. y. rekomenduojamos sveikatai palankios mitybos pavyzdžiai ne tik prisideda prie žmonių sveikatos gerinimo ir sveikesnių įpročių formavimo, bet ir daro mažesnį neigiamą poveikį aplinkai, bioįvairovės išsaugojimui bei klimato kaitai. Siekiant tvarios mitybos, labai svarbios visos maisto sistemos grandinės dalys ‒ nuo priminės maisto žaliavų gamybos ir perdirbimo iki tvaraus maisto vartojimo, įskaitant maisto švaistymo mažinimą.

ES Baltijos jūros regiono strategijos politikos sritis Bioekonomika akcentuoja tvarumą, atliekų mažinimą bei antrinį žaliavų panaudojimą, gamtos išteklių išsaugojimą ir tvarių verslo modelių skatinimą kaimo vietovėse. Šie aspektai svarbūs įgyvendinant projektus Baltijos jūros regione, kurie finansuojami Interreg Baltijos jūros regiono programos lėšomis bei kitomis iniciatyvomis. Gerųjų patirčių paviešinimas bei projektų įžvalgų pristatymas atveria galimybes plėtoti tvarią maisto grandinių plėtrą, spręsti aktualius klausimus tiek regiono, tiek vietos lygmeniu, skatina plėsti bendradarbiavimą bei kurti tvarumą skatinančias platformas.

Tikslas: supažindinti tikslinę auditoriją su 2023 m. Šiaurės šalių mitybos rekomendacijomis, paskatinti visuomenę ir ypač tikslines grupes diskutuoti apie tvarumo aspektus ir sveikatai palankią mitybą,  paskatinti gamintojus savo veiklą kreipti tvaresnės maisto gamybos link ir plėsti pilnavertės mitybos asortimentą. Pasidalinti įgyvendinamais gerosios patirties pavyzdžiais Baltijos jūros regione, įgyvendintų projektų patirtimi bei įžvalgomis.

1 dalis (trukmė 110 minučių) Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos 2023, mokslas ir praktika

Atidarymas (5-10 min)

  • Šiaurės šalių mitybos rekomendacijų 2023 pristatymas (20 min.) Sebastian Hielm, Suomijos žemės ūkio ir miškininkystės ministerijos Maisto saugos departamento direktorius
  • Sveikatai palanki mityba ir jos skatinimas Lietuvoje (15 min.) Ieva Gudanavičienė LR Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja
  • Sveikatai palankios ir tvarios mitybos skatinimas Danijoje (15 min.) Iben Humble Kristensen, Danijos maisto, žemės ūkio ir žuvininkystės ministerijos Maisto, žemės ūkio ir žuvininkystės ministerijos Danijos veterinarijos ir maisto administracijos Tvarios mitybos ir sveikatos skyriaus specialioji konsultantė

Panelinė diskusija: Perėjimas prie sveikatai palankesnės mitybos: ar mėsos vartojimo mažinimas neišvengiamas (žmogaus sveikatos aspektas, aplinkos, tvarumo ir klimato kaitos mažinimo aspektas). Kaip teisingai tai atlikti?

Dalyviai: Sebastian Hielm, Ieva Gudanavičienė, Iben Humble Kristensen

Kavos pertrauka

2 dalis (trukmė 90 - 110 minučių) Tvari gamyba ir gerosios patirtys: nuo gamybos iki vartojimo įpročių keitimo

2.1 Sveikatai palankios maisto produkcijos gamyba prasideda ūkiuose – tvarus/regeneratyvinis  ūkininkavimas Lietuvos patirtis (15 min.) Justina Kaučikienė, ūkininkė, Smėlyne ūkis

2.2. Ekologinis rajonas - strategija, skirta tvarumui ir sveikam maistui regione skatinti. Pirmasis ekologinis regionas. Baltijos šalyse - Gaujos nacionalinio parko bioregionas (15 min.) Lāsma Ozola, Cėsių apskrities centrinės administracijos Plėtros administracijos Aplinkos ir klimato neutralumo skyriaus bendruomenės be atliekų vadovė ir veiklos koordinatorė

2.3. „Kava su KISMET": tvarių maisto sistemų vystymo praktika (15 min.) Giedrė Ramanauskienė, Lietuvos inovacijų centro Inovacijų analizės ir politikos skyriaus vedėja

Panelinė diskusija: Ką turėtume daryti, kad mityba būtų pilnavertė, subalansuota ir tvari? Kokie iššūkiai organizuojant/administruojant tvarią mitybą mokyklose ir darželiuose, kitose įstaigose bei šeimoje? Praktinė patirtis skatinant sveikatai palankesnę ir tvarią aplinkos atžvilgiu mitybą, visuomenės įpročių formavimas ir iššūkiai.

Dalyviai: Justina Kaučikienė, Lāsma Ozola, Giedrė Ramanauskienė

Komentarai

*need_admin_confirmation*

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}